Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland. Eén op de negen vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. Ongeveer 60% van alle borstkankerpatiënten geneest.
Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen elke 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Bij dit onderzoek worden röntgenfoto’s van de borsten gemaakt. Zo kunnen we eerder ontdekken of iemand borstkanker heeft. Als borstkanker vroeg wordt opgespoord, is de kans groter dat behandeling succes heeft.
Uitnodiging
U krijgt een uitnodiging als het onderzoekcentrum bij u in de buurt staat. U ontvangt de eerste uitnodiging als u 50, 51 of 52 jaar bent. Dat is afhankelijk van de route van het onderzoekscentrum. Tot het jaar waarin u 76 wordt, ontvangt u elke 2 jaar een uitnodiging. Op deze uitnodiging staat waar en wanneer u wordt verwacht.
Deelname aan het bevolkingsonderzoek is vrijwillig en gratis.
Beoordeling
Bij het bevolkingsonderzoek borstkanker worden röntgenfoto’s van uw borsten gemaakt. Radiologen beoordelen de foto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen. Als u al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek vergelijken zij de nieuwe foto’s met de oude.
Uitslag
U ontvangt de uitslag van het bevolkingsonderzoek binnen 2 weken via de post. Welke uitslag is mogelijk?
- Uitslag: er zijn geen afwijkingen gevonden.
Als u nog in de leeftijdscategorie valt krijgt u over 2 jaar weer een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.
- Uitslag: er is een verdachte afwijking gevonden.
Van elke 1.000 vrouwen krijgen ongeveer 25 vrouwen deze uitslag. Als u deze uitslag hebt, krijgt u het advies contact op te nemen met uw huisarts. U wordt dan doorverwezen naar het ziekenhuis. U kunt met uw huisarts bespreken naar welk ziekenhuis u gaat voor verder onderzoek. Na verder onderzoek blijkt dat ongeveer 7 van deze 25 vrouwen borstkanker hebben.
Bij klachten naar de huisarts
Het bevolkingsonderzoek borstkanker is voor vrouwen die géén klachten hebben aan hun borsten. Heeft u klachten of merkt u veranderingen aan uw borsten? Neem dan altijd contact op met uw huisarts.
Waar moet u alert op zijn?
- een knobbeltje in uw borst of oksel
- een voor u “vreemde” zwelling in uw borst of oksel
- een deukje of kuiltje in de huid van uw borst
- plaatselijk verdikte huid van de borst
- afscheiding van bloed of ander vocht uit de tepel
- een tepel die sinds kort naar binnen trekt
- veranderingen aan de tepel die gepaard gaan met roodheid, schilfertjes of eczeem
Heeft u één van deze klachten, wacht dan niet op de volgende uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek, maar ga naar uw huisarts.
Op de website van Bevolkingsonderzoek Oost vind u uitgebreide informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker.
Klik op http://www.bevolkingsonderzoekoost.nl/
Ook op de wesite van het RIVM vind u informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker.
Klik op http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_borstkanker
Ook kunt u de onderstaande links bekijken:
Het borstkankeronderzoek: hoe werkt het |
||
Wat u moet weten over het bevolkingsonderzoek borstkanker |