In januari 2014 is de gefaseerde invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker van start gegaan. Ieder jaar ontvangen mannen en vrouwen uit een aantal geboortejaren een uitnodiging om deel te nemen, tot in 2019 iedereen in de doelgroep ten minste één keer is uitgenodigd. Eenmaal uitgenodigd, volgt iedere twee jaar een nieuwe uitnodiging.
Darmkanker
Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Bloed in de ontlasting kan een teken zijn van darmkanker. Als darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groter.
Uitnodigingsschema
Het Uitnodigingsschema BVO Darmkanker geeft op basis van uw geboortejaar de planning in welk jaar u een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker kunt verwachten. In de praktijk kan van deze planning worden afgeweken. Dat heeft te maken met de beschikbare capaciteit voor het vervolgonderzoek (intakegesprek en coloscopie) en het streven de wacht- en reistijd voor vervolgonderzoek te beperken.
Het onderzoek
Deelnemers ontvangen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek via de post. Bij de uitnodiging zit een buisje, de zelfafnametest. Hiermee prikt u op vier verschillende plaatsen in de ontlasting. Het buisjes stuurt u in een antwoordenvelop naar een laboratorium. Daar wordt de ontlasting onderzocht.
Meedoen
U hoeft geen klachten te hebben om mee te doen. Deelname is gratis en vrijwillig. U beslist zelf of u wel of niet meedoet.
Bij klachten naar huisarts
Heeft u darmklachten? Wacht dan niet op het bevolkingsonderzoek, maar neem contact op met uw huisarts.
Darmkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker.
In 2008 is bij ruim 12.000 mensen darmkanker vastgesteld.
Darmkanker begint als poliep
Darmkanker is goed te herkennen. Het begint meestal als een poliep. Dat is een uitstulping aan de binnenkant van de darm. De meeste poliepen zijn goedaardig. Maar sommige poliepen groeien op den duur uit tot een kwaardaardige tumor. Dan is er sprake van darmkanker. Het bevolkings-onderzoek darmkanker helpt poliepen en darmkanker in een vroeg stadium te ontdekken en te behandelen.
Beoordeling en uitslag
Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt wat ontlasting opgestuurd naar een laboratorium. Laboranten kijken of er bloed in de ontlasting zit. Deelnemers aan het bevolkingsonderzoek darmkanker ontvangen de uitslag van het onderzoek binnen enkele weken via de post.
Welke uitslag is mogelijk?
- Uitslag: er is geen bloed gevonden.
U krijgt over 2 jaar weer een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker.
- Uitslag: er is bloed gevonden.
U ontvangt zelf een brief met de uitslag. Het betekent niet dat u darmkanker heeft. Daarvoor is verder onderzoek nodig. U ontvangt een uitnodiging voor het vervolgonderzoek, een coloscopie. U kunt net uw huisarts contact opnemen om de uitslag te bespreken.
Meer informatie
Lees meer over het Bevolkingsonderzoek Darmkanker op de website van Bevolkingsonderzoek Oost.
Klik op http://www.bevolkingsonderzoekoost.nl/
Lees meer over de uitslag en het vervolgonderzoek op de website van het RIVM. Klik op http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_darmkanker